AO3 News

Post Header

Published:
2022-06-05 00:31:25 UTC
Original:
Comment blocking is coming
Tags:

Радваме се да съобщим, че в следващите дни започва въвеждането на първата част от настройките за блокиране и заглушаване - възможността да забраниш на определени потребителски профили да оставят коментари на твои произведения, както и да отговарят на твои коментари.

Блокиране и заглушаване: обобщение

Ще въведем два вида настройки, които ще дадат на потребителите повече контрол върху начина, по който използват сайта, както и ще добавят още едно ниво на защита срещу тормоз, без това да затруднява създаването и интеракцията със съдържанието в Archive of Our Own – AO3 (Нашият архив):

  • Блокиране - това ще попречи на определени потребители да общуват с теб.
  • Заглушаване - това ще изключи съдържание от определени потребители от това, което виждаш в AO3.

Тъй като приложението на тези концепции към многобройните и често взаимосвързани функции на AO3 е огромно начинание, ще извършим това поетапно, като ще можеш да блокираш и заглушаваш потребители за една част от функциите, докато работим над останалите.

Блокиране, част 1: Коментари

Страницата Блокирани потребители обяснява какво е блокиране и ти позволява да блокираш други потребители, като използваш съответния формуляр. Там можеш да видиш и списък с потребителите, които си блокирал/а, като имаш и опция да ги отблокираш.

В първия етап на новите функции, фокусът ни е върху блокиране на коментари от потребителски профили. Когато блокираш потребители, те вече няма да могат да коментират под твои произведения или да отговарят на твои коментари под новинарски публикации или под произведенията на други създатели. Освен това, те няма да могат да редактират своите коментари и отговори, които вече са ти оставили.

Блокираните потребители ще продължат да са блокирани, дори и да сменят името си.

Можеш да блокираш потребители, като натиснеш бутона "Block" (Блокиране), който се намира на техния профил, табло или при коментарите им. Потребителите, които вече си блокирал/а, могат да бъдат отблокирани от същите места.

Също така, можеш да блокираш потребители, като въведеш имената им на новата страница Блокирани потребители, до която ще стигнеш, като последваш линка "Blocked Users" (Блокирани потребители) на страницата с твоите предпочитания.

На страницата Блокирани потребители са изредени всички потребители, блокирани от теб. Други потребители не могат да видят кого си блокирал/а - единствените хора, които имат достъп до списъка ти с блокирани потребители сте ти и администратори на сайта с определено ниво на достъп.

Ако подозираш, че някой потребител, блокиран от теб, все още може да коментира под твоите произведения и да отговаря на твоите коментари из AO3, свържи се с екип Политики и нарушения.

Моля, имай предвид, че ако блокираш потребители, с които сте съавтори, те ще могат да коментират под произведенията, които сте създали заедно, но няма да могат да отговарят директно на твои коментари под тези произведения.

Заглушаване: предстоящи промени

Работим върху подобен интерфейс за заглушаване на потребителски профили, но междувременно можеш да заглушаваш потребители, произведения, поредици или външни произведения, като си създадеш тема на сайта и използваш за нея следния CSS:

  • .user-000 { display: none !important; } скрива всички произведения, поредици и отметки на потребителя от списъците с отметки и резултатите от търсене, както и всички коментари под произведения и новинарски постове, оставени от потребителя, докато е бил в профила си. Замени 000 с ID на потребителя, чиито произведения искаш да скриеш. Потребителското ID е поредица от цифри, която може да намериш в профила на потребителя в раздел "My user ID is" (Моето потребителско ID е). ID-то не се променя, ако потребителя смени името си.
  • .work-000 { display: none !important; } скрива определено произведение от от списъците с произведения и отметки и резултатите от търсене. Замени 000 с ID на произведението, което искаш да скриеш. ID на произведението е поредица от цифри, която може да намериш в URL на произведението. То се намира непосредствено след /works/, например https://archiveofourown.org/works/000/chapters/123.
  • .series-000 { display: none !important; } скрива определена поредица от списъците с отметки и резултатите от търсене, както и от страниците с поредици на потребители. Замени 000 с ID на поредицата, която искаш да скриеш. ID на поредица е ред от цифри, който може да намериш в URL на поредицата. То се намира непосредствено след /series/, например https://archiveofourown.org/series/000.
  • .external-work-000 { display: none !important; } скрива определенo външно произведение от списъците с отметки и резултатите от търсене. Замени 000 с ID на външното произведение, което искаш да скриеш. (Имай предвид, че е възможно да има няколко копия на едно и също външно произведение, всяко с различно ID.) ID на външното произведение е поредица от цифри, която може да намериш в URL на външното произведение. То се намира непосредствено след /external_work/, например https://archiveofourown.org/external_work/000.

За да скриеш няколко неща едновременно, може да разделиш селекторите със запетая: .work-000, .work-149319, .user-000 { display: none !important; }

Други варианти

Освен предстоящите функции за блокиране и заглушаване, има разнообразни, вече съществуващи, варианти за контрол върху начина, по който използваш AO3.

Нашите ЧЗВ за Неофициални браузър инструменти изреждат някои скриптове от трети стани, които ти позволяват да филтрираш нежелано съдържание, а по-долу са посочени някои вградени варианти за управлението на различни функции:

Работата ни по подобни настройки продължава постоянно, така че проверявай често – обявяваме повечето значителни промени тук, в AO3 Новини, малко преди да влязат в сила. За да си в течение с всички промени, можеш да следиш и @AO3_Status в Twitter или ao3org в Tumblr.