AO3 News

Post Header

Published:
2022-06-05 00:47:15 UTC
Original:
Comment blocking is coming
Tags:

Vi är glada att kunna meddela att vi inom de närmaste dagarna kommer att rulla ut den första delen av våra blockerings- och tystningsfunktioner: möjligheten att blockera specifika inloggade användare från att lämna kommentarer på dina verk eller svar på dina kommentarer.

Blockering och tystning: en repetition

Vi kommer implementera två funktioner för att hjälpa användare att hantera sin egen upplevelse och skapa ett starkare skydd mot trakasserier, utan att försvåra för användare att skapa och interagera med innehållet på Archive of Our Own – AO3 (Vårt eget arkiv):

  • Blockering, vilket hindrar specifika användare från att interagera med dig.
  • Tystning, vilket exkluderar innehåll av specifika användare från din personliga AO3-upplevelse.

Att tillämpa dessa koncept på alla AO3s många och ofta sammankopplade funktioner skulle vara ett enormt åtagande, och därför använder vi oss av en gradvis implementering som kommer att låta användare att blocka och tysta andra inom vissa områden medan vi fortsätter att arbeta på andra områden.

Blockering del 1: Kommentarer

Sidan Blockerade användare beskriver vad blockering gör och tillåter dig att blockera fler användare via ett kort formulär. Den listar också de användare du har blockerat och ger dig valmöjligheten att avblockera dem.

Detta första släpp fokuserar på blockering att kommentarer från inloggade användare. När du blockerar en användare, kommer de inte längre att kunna kommentera på dina verk eller lämna svar på kommentarer som du lämnat på andra skapares verk. De kommer inte heller att kunna redigera kommentarer som de redan lämnat åt dig.

Blockeringen kommer att kvarstå även om den blockerade användaren byter namn.

Du kan blockera en användare genom att välja knappen "Block" (Blockera) på deras profil, översikt eller kommentarer. På dessa ställen kan även tidigare blockerade användare avblockeras.

Du kan även blockera en användare genom att skriva deras namn på sidan Blockerade användare, som nås genom att följa länken "Blocked Users" (Blockerade användare) i dina inställningar.

Sidan Blockerade användare listar alla användare som du har blockerat. Andra kommer inte att kunna se vilka du har blockerat -- de enda som har tillgång till din lista med blockerade användare kommer vara du och sajtadministratörer på en viss nivå.

Om du misstänker att en blockerad användare fortfarande lämnar kommentarer på dina verk eller svar på dina kommentarer någon annanstans på AO3, kontakta teamet för Policy och missbruk.

Vänligen notera att om du blockerar en användare som du har samarbetat med som medskapare, så kommer din blockerade medskapare ändå att kunna kommentera på de verk ni skapat tillsammans. De kommer dock inte att kunna lämna svar direkt på dina kommentarer på dessa verk.

Tystning: En uppdatering

Vi arbetar på ett liknande gränssnitt för att tysta inloggade användare, men under tiden kan du tysta användare, verk, serier, eller externa verk genom att skapa en stilmall och använda följande CSS:

  • .user-000 { display: none !important; } för att gömma alla verk, serier och bokmärken från en användare, samt alla kommentarer som hen har gjort som inloggad. Byt ut 000 mot ID-numret på den användare vars verk du vill dölja. En användares ID är en nummerserie som du kan hitta på användarens profil i sektionen "My user ID is". En användares ID kommer inte att ändras även om användaren byter namn.
  • .work-000 { display: none !important; } för att dölja ett specifikt verk från listor över verk och bokmärken samt sökresultat. Byt ut 000 mot ID-numret på det verk som du vill dölja. Verkets ID är en nummerserie som du hittar i verkets webbadress. Den står direkt efter code>/works/, d.v.s. https://archiveofourown.org/works/000/chapters/123.
  • .series-000 { display: none !important; } för att dölja en specifik serie från listor över bokmärken, sökresultat och på sidan för användarens serier. Byt ut 000 mot ID-numret på den serie som du vill dölja. Seriens ID är en nummerserie som du hittar i seriens webbaddress. Den står direkt efter /series/, d.v.s. https://archiveofourown.org/series/000.
  • .external-work-000 { display: none !important; } för att dölja specifika externa verk från listor över bokmärken och sökresultat. Byt ut 000 mot ID-numret på det externa verk som du vill dölja. (Notera att externa verk kan finnas i flera kopior, som alla kommer att ha olika ID-nummer.) ID-numret på ett externt verk kan du hitta i det externa verkets webbadress. Det står direkt efter /external_work/, d.v.s. https://archiveofourown.org/external_work/000.

För att dölja flera saker kan du separera valen med ett kommatecken: .work-000, .work-149319, .user-000 { display: none !important; }

Andra alternativ

Utöver de kommande blockerings- och tystningsfunktionerna finns det redan nu ett antal sätt att kontrollera din upplevelse på AO3.

Våra Vanliga frågor om icke-officiella verktyg listar ett antal tredjepartsscript som ger dig möjlighet att filtrera bort oönskat innehåll, och här finns några inbyggda alternativ för att hantera olika funktioner:

Vi arbetar alltid på fler valmöjligheter som dessa, så se till att återkomma regelbundet -- vi tillkännager de flesta större ändringar här på AO3 Nyheter strax innan de släpps. Du kan också följa @AO3_Status på Twitter eller ao3org på Tumblr för att hålla dig uppdaterad.