AO3 News

Post Header

Published:
2022-06-05 00:49:46 UTC
Original:
Comment blocking is coming
Tags:

Z veseljem oznanjamo, da bomo v prihodnjih dneh vpeljali prvi del blokiranja in utišanja komentarjev: možnost blokiranja komentarjev točno določenih prijavljenih uporabnikov in blokiranje njihovih odgovorov na vaše komentarje.

Blokiranje in utišanje: Osvežitev

Vpeljali bomo dva nabora lastnosti, ki bodo uporabnikom pomagale oblikovati lastne izkušnje in dodale plast zaščite pred nadlegovanjem, ne da bi otežile ustvarjanje in stike med ljudmi na Archive of Our Own – AO3 (Našem lastnem arhivu):

  • Blokiranje, ki bo nekaterim uporabnikom preprečilo interakcijo z vami.
  • Utišanje, ki bo vsebine nekaterih uporabnikov odstranilo iz vaše osebne AO3 izkušnje.

Vpeljevanje vseh teh konceptov v veliko število pogosto povezanih lastnosti AO3 naenkrat bi bil ogromen podvig, zato smo se odločili za postopen pristop, ki vam bo omogočal blokiranje in utišanje uporabnikov na nekaterih področjih, medtem ko mi svoje delo nadaljujemo na drugih.

Prvi del blokiranja: komentarji

Stran

V prvi izdaji se osredotočamo na blokiranje komentarjev prijavljenih uporabnikov. Blokirani uporabniki ne bodo mogli komentirati vaših del ali odgovarjati na vaše komentarje pod objavljenimi novicami in deli drugih uporabnikov; prav tako ne bodo mogli urediti svoje komentarjev in odgovorov, ki so jih že pustili pod vašimi deli.

Blokada bo ostala tudi, če blokirani uporabniki spremenijo svoje ime.

Uporabnike lahko blokirate s pritiskom na gumb "Block" (Blokiraj) na njihovem profilu, upravljalni plošči ali v komentarjih. Na teh mestih lahko tudi odblokirate že blokirane uporabnike.

Uporabnike lahko blokirate tudi tako, da njihovo ime vnesete na novo stran Blocked Users, do katere lahko dostopate preko povezave "Blocked Users" (Blokirani uporabniki) na vaši strani s preferencami.

Na strani Blocked Users so navedeni vsi blokirani uporabniki. Drugi uporabniki ne bodo mogli videti, katere uporabnike ste blokirali -- do vašega seznama blokiranih uporabnikov boste lahko dostopali samo vi in administratorji strani z določeno ravnjo dostopa.

Če sumite, da nekdo s seznama blokiranih uporabnikov še vedno komentira vaša dela ali odgovarja na vaše komentarje drugje na AO3, kontaktirajte ekipo za Pravila in zlorabo.

Prosimo upoštevajte, da bodo blokirani uporabniki, ki so hkrati tudi soustvarjalci vaših del, še vedno lahko komentirali ta dela, ne bodo pa mogli neposredno odgovarjati na vaše komentarje pod temi deli.

Utišanje: nadgradnja

Delamo tudi na podobnem vmesniku za utišanje prijavljenih uporabnikov, do takrat pa lahko utišate uporabnike, dela, serije ali zunanja dela z oblikovanjem dizajna strani in uporabo sledečega CSS programskega jezika:

  • .user-000 { display: none !important; } da bi skrili vsa dela, serije in zaznamke določenih uporabnikov s seznamov del, zaznamkov in rezultatov iskanja, kot tudi vse komentarje teh uporabnikov pod deli in objavami z novicami. Zamenjajte 000 z ID-jem uporabnika/-ce, čigar dela želite skriti. Uporabniški ID je zaporedje številk, ki ga lahko najdete na profilu vseh uporabnikov v razdelku "My user ID is". Uporabniški ID se ne spremeni s spremembo uporabniškega imena.
  • .work-000 { display: none !important; } da bi skrili točno določeno delo s seznamov del, zaznamkov in rezultatov iskanja. Zamenjajte 000 z ID-jem dela, ki ga želite skriti. ID dela je zaporedje številk, ki ga lahko najdete v URL-ju dela. ID je naveden takoj za /works/, npr. https://archiveofourown.org/works/000/chapters/123.
  • .series-000 { display: none !important; } da bi skrili točno določeno serijo s seznamov del, zaznamkov in rezultatov iskanja. Zamenjajte 000 z ID-jem serije, ki jo želite skriti. ID serije je zaporedje številk, ki ga lahko najdete v URL-ju serije. ID je naveden takoj za /series/, npr. https://archiveofourown.org/series/000.
  • .external-work-000 { display: none !important; } da bi skrili točno določeno zunanje delo s seznamov del, zaznamkov in rezultatov iskanja. Zamenjajte 000 z ID-jem zunanjega dela, ki ga želite skriti. (Upoštevajte, da morda obstaja več kopij določenega zunanjega dela, vsaka s svojim ID-jem.) ID zunanjega dela je zaporedje številk, ki ga lahko najdete v URL-ju zunanjega dela. ID je naveden takoj za /external_work/, npr. https://archiveofourown.org/external_work/000.

Če želite skriti več stvari naenkrat, lahko selektorje ločite z vejico: .work-000, .work-149319, .user-000 { display: none !important; }

Druge možnosti

Poleg prihajajočega blokiranja in utišanja obstaja več načinov, kako lahko oblikujete svojo AO3 izkušnjo.

Naša Vprašanja in odgovori o Unofficial Browser Tools (Neuradna brskalna orodja) navajajo nekatere skripte tretjih oseb, ki vam omogočajo filtriranje neželjene vsebine; tukaj pa je tudi nekaj vgrajenih možnosti za upravljanje z določenimi lastnostmi:

Takšne možnosti neprestano razvijamo, zato vam priporočamo, da jih redno pregledujete -- večino velikih sprememb najavimo tukaj v AO3 Novicah malo pred uvedbo. Lahko nam tudi sledite na @AO3_Status on Twitter ali ao3org on Tumblr.