AO3 News

Post Header

Published:
2022-06-05 00:54:14 UTC
Original:
Comment blocking is coming
Tags:

Са задовољством најављујемо да ћемо у предстојећим данима увести први део наших функција за блокирање и утишавање: могућност спречавања одређених пријављених корисника да коментаришу на Ваша дела и одговарају на Ваше коментаре.

Блокирање и утишавање: подсетник

Применићемо два сета функција које ће помоћи корисницима да контролишу своја искуства и додати ниво заштите против узнемиравања, без отежавања креирања и интеракције са садржајем на Archive of Our Own – AO3-у (Нашој сопственој архиви):

  • Блокирање, које ће спречити одређене кориснике да комуницирају са Вама.
  • Утишавање, које ће уклонити садржај одређених корисника из Вашег АО3 искуства.

Било би јако тешко применити ове концепте на све многобројне и међусобно повезане делове AO3-а одједном, па је зато наш приступ постепен - дозволиће Вам да блокирате и утишате кориснике у неким областима док ћемо ми радити на другима.

Блокирање, први део: Коментари

Страница Блокирани корисници објашњава шта блокирање ради и дозвољава Вам да блокирате додатне кориснике преко малог обрасца. Такође приказује списак корисника које сте блокирали, и даје Вам опцију да их одблокирате.

Са овом првом објавом, фокусирамо се на блокирање коментара од пријављених корисника. Када блокирате кориснике, они више неће моћи да коментаришу на Ваша дела или одговарају на коментаре које сте оставили на објавама вести или делима других аутора. Такође неће моћи да промене постојеће коментаре или одговоре које су Вам оставили.

Блок ће остати чак и ако блокиран корисник промени име.

Можете блокирати корисника притиском на дугме "Block" ("Блокирај") које се налази на њиховом профилу, контролној табли или коментарима. Корисници које сте раније блокирали овако могу бити и одблокирани.

Можете такође блокирати корисника уносом њиховог имена на новој страници Блокирани корисници, која је доступна праћењем линка "Blocked Users" ("Блокирани корисници") на Вашој страници поставки.

Страница Блокирани корисници набраја све кориснике које сте блокирали. Остали корисници неће моћи да виде кога сте блокирали - једини људи који ће имати приступ Вашој листи блокираних корисника ћете бити Ви и администратори сајта са одређеним нивоима приступа.

Ако мислите да неко кога сте блокирали и даље коментарише на Ваше радове или одговара на Ваше коментаре негде другде на AO3-у, контактирајте тим за Политику и злоупотребу.

Молимо Вас имајте на уму да ако блокирате корисника с ким сте коаутор на неком делу, Ваш блокирани коаутор ће и даље моћи да коментарише на делима којима сте коаутори. Међутим, неће моћи да одговоре директно на Ваше коментаре на тим делима.

Утишавање: Унапређење

Радимо на сличном интерфејсу за утишавање пријављених корисника, али у међувремену, можете утишати кориснике, дела, серијале или спољна дела тако што ћете направити дизајн сајта и користити следећи CSS код:

  • .user-000 { display: none !important; } да сакријете сва дела, серијале и обележиваче једног корисника из спискова дела и обележивача и резултата претраге, као и било које коментаре на дела или објаве вести које је корисник оставио док је био улогован. Замените 000 са идентификационим бројем (ИБ у даљем тексту) корисника чија дела желите да сакријете. Корисников ИБ је низ бројева који се налазе на профилу тог корисника, под одељком "My user ID is" ("Мој кориснички ИБ је"). Корисников ИБ се не мења чак и ако корисник промени име.
  • .work-000 { display: none !important; } да сакријете одређено дело из спискова дела и обележивача и резултата претрага. Замените 000 са идентификационим бројем (ИБ) дела које желите да сакријете. ИБ дела је низ бројева који се налазе у веб-адреси дела. ИБ долази одмах после /works/, нпр. https://archiveofourown.org/works/000/chapters/123.
  • .series-000 { display: none !important; } да сакријете одређено дело из спискова дела и обележивача, и резултата претрага, као и страница серијала корисника. Замените 000 са идентификационим бројем (ИБ) серијала које желите да сакријете. ИБ серијала је низ бројева који се налазе у веб-адреси серијала. ИБ долази одмах после /series/, нпр. https://archiveofourown.org/series/000.
  • .external-work-000 { display: none !important; } да сакријете одређено спољње дело из спискова обележивача и резултата претрага. Замените 000 са идентификационим бројем (ИБ) дела које желите да сакријете. (Имајте на уму да могу постојати више копија једног истог спољњег дела, а да свака има другачији ИБ.) ИБ спољњег дела је низ бројева који се налазе у веб-адреси спољњег дела. ИБ долази одмах после /external_work/, нпр. https://archiveofourown.org/external_work/000.

Да сакријете више ставки, раздвојите селекторе зарезима: .work-000, .work-149319, .user-000 { display: none !important; }

Друге могућности

Поред предстојећих опција утишавања и блокирања, постоји велики број начина да контролишете Ваше искуство на АО3-у.

Наша страница Незванични алати претраживача - често постављана питања набраја неке независне скрипте које ће Вам дозволити да исфилтрирате нежељен садржај, а ево и неких већ уграђених опција са контролисање разних функција:

Увек радимо на више опција као што су ове, тако да проверавајте често - најављујемо већину великих промена овде на Вестима AO3-а мало пре него што ступе у функцију. Можете такође пратити @AO3_Status на Твитеру или ao3org на Тамблру да будете у току.