AO3 News

Post Header

Published:
2022-06-05 01:04:22 UTC
Original:
Comment blocking is coming
Tags:

Örömmel jelentjük, hogy a következő napokban mutatjuk be a blokkoló és némító funkciók első elemeit: egy olyan képességet, amellyel bizonyos bejelentkezett felhasználóknak megtilthatod, hogy hozzászóljanak a munkáidhoz és válaszoljanak a hozzászólásaidra.

Blokkolás és némítás: egy emlékeztető

Két funkciócsoportot fogunk bevezetni, amelyek segítségével a felhasználók böngészési élményeiket maguk alakíthatják és a zaklatás ellen egy védelmi réteget hozhatnak létre anélkül, hogy megnehezítenék másoknak az Archive of Our Own – AO3 (A Mi Archívumunk) oldalon lévő tartalmak létrehozását és az azokkal való interakciót:

  • Blokkolás, amely megakadályozza, hogy bizonyos felhasználók kapcsolatba lépjenek veled.
  • Némítás, amely kizárja bizonyos felhasználók tartalmait a személyes AO3 élményedből.

Mivel ezeket az AO3 számos és gyakran egymással összefüggő funkciójára egyszerre alkalmazni hatalmas vállalkozás lenne, fokozatosan közelítjük meg a problémát. Ez lehetővé teszi a felhasználók blokkolását és elnémítását bizonyos felületeken, amíg mi a többin dolgozunk.

Blokkolás 1. rész: Hozzászólások

A Letiltott Felhasználók oldal leírja, mit foglal magába a blokkolás és lehetővé teszi további felhasználók letiltását egy kis űrlapon keresztül. Ezenkívül felsorolja a letiltott felhasználókat, és lehetőséget biztosít a blokkolás feloldására.

Az első kiadással a bejelentkezett felhasználók hozzászólásainak blokkolására fókuszálunk. Amikor blokkolsz egy felhasználót, a továbbiakban nem szólhat hozzá a munkáidhoz, illetve nem válaszolhat a hozzászólásaidra hírbejegyzéseken vagy más alkotók munkáin. Ezenkívül nem fogják tudni szerkeszteni a meglévő hozzászólásaikat vagy válaszaikat, amelyeket neked hagytak.

A blokkolás akkor is megmarad, ha a letiltott felhasználó megváltoztatja a nevét.

Úgy is blokkolhatsz egy felhasználót, ha beírod a nevét az új Letiltott Felhasználók oldalon, amely a "Blocked Users" (Letiltott Felhasználók) linkkel érhető el a beállítások oldalon.

A Letiltott Felhasználók oldal felsorolja az összes blokkolt felhasználót. Más felhasználók nem láthatják, hogy kit tiltottál le – a letiltott felhasználók listájához csak te és bizonyos hozzáférési szintekkel rendelkező webhelyadminisztrátorok férhetnek hozzá.

Ha gyanítod, hogy egy blokkolt személy mégis hozzászól a munkáidhoz, vagy válaszol a hozzászólásaidra máshol az AO3-n, lépj kapcsolatba a Szabályzat & Visszaélés csapattal.

Vedd figyelembe, hogy ha blokkolsz egy olyan felhasználót, akivel társalkotó vagy egy munkán, a letiltott társalkotód továbbra is hozzá tud szólni azokhoz a munkákhoz, amelyeket közösen alkottatok. Viszont nem tud közvetlenül válaszolni a te hozzászólásaidra ezeken a munkákon.

Némítás: egy frissítés

Hasonló felületen dolgozunk a bejelentkezett felhasználók némításához, de addig is elnémíthatsz felhasználókat, munkákat, sorozatokat, vagy külső munkákat egy oldalfelület létrehozásával és az alábbi CSS segítségével:

  • .user-000 { display: none !important; } a felhasználó összes munkájának, sorozatának és könyvjelzőjének elrejtése a munkák és a könyvjelzők listájából és a keresési eredményekből, valamint a bejelentkezett felhasználó által munkákon és hírbejegyzéseken hagyott hozzászólások elrejtése. Cseréld ki a 000 kódot azon felhasználó azonosító számával, akinek a munkáit el akarod rejteni. A felhasználói azonosító egy olyan számsor, amelyet a felhasználó profilján találsz a "My user ID is" részben. Egy felhasználó azonosító száma nem változik, ha megváltoztatja a nevét.
  • .work-000 { display: none !important; } egy bizonyos munka elrejtéséhez a munkák és könyvjelzők listájából és a keresési eredményekből. Cseréld ki a 000 kódot azon munka azonosító számával, amelyet el akarsz rejteni. A munka azonosító száma egy számsor, amely a munka URL-jében található. Az azonosító szám rögtön a /works/ után áll, pl. https://archiveofourown.org/works/000/chapters/123.
  • .series-000 { display: none !important; } egy bizonyos sorozat elrejtéséhez a könyvjelzők listájából és a keresési eredményekből, valamint a felhasználók sorozatok oldalairól. Cseréld ki a 000 kódot azon sorozat azonosító számával, amelyet el akarsz rejteni. A sorozat azonosító száma egy számsor, amely a sorozat URL-jében található. Az azonosító szám rögtön a /series/ után áll, pl. https://archiveofourown.org/series/000.
  • .external-work-000 { display: none !important; } egy bizonyos külső munka elrejtéséhez a könyvjelzők listájából és a keresési eredményekből. Cseréld ki a 000 kódot azon sorozat azonosító számával, amelyet el akarsz rejteni. (Ne feledd, hogy egy adott külső munkának több példánya is lehet, mindegyik más azonosítóval.) A külső munka azonosító száma egy számsor, amely a külső munka URL-jében található. Az azonosító szám rögtön a /external_work/ után áll, pl. https://archiveofourown.org/external_work/000.

Több elem elrejtéséhez vesszővel válaszd el a szelektorokat: .work-000, .work-149319, .user-000 { display: none !important; }

Egyéb lehetőségek

A közelgő blokkolási és némítási funkciókon kívül számos, már meglévő módszer létezik az AO3 élményed kontrollálására.

A Nem hivatalos böngésző eszközök GyIK felsorol néhány harmadik féltől származó szkriptet, amelyek segítségével kiszűrheted a nemkívánatos tartalmakat, és itt van néhány beépített lehetőség a különféle funkciók kezelésére:

Folyamatosan dolgozunk az ehhez hasonló lehetőségeken, ezért ne felejts el rendszeresen visszanézni -- a legtöbb fontosabb változást röviddel a megjelenés előtt bejelentjük itt, az AO3 News oldalán. Ezenkívül követheted az @AO3_Statust a Twitteren vagy az ao3orgot a Tumblrön, hogy naprakész maradj.